Chleb na odkwaszanie pieczony w garnku

Chleb w garnkuMoje doświadczenia z pieczeniem chleba bezglutenowego czyli odkwaszającego były bardzo różne, jak większości z Was. Jedne były piękne, wyrośnięte i chrupiące, inne lądowały na kompoście.
Od kiedy odkryłam garnek żeliwny, moje chleby bezglutenowe smakują zupełnie inaczej.
Dzisiaj krótka instrukcja jak upiec chleb odkwaszający w garze żeliwnym . Ci, którzy nie posiadają  gara mogą użyć naczynia żaroodpornego z przykrywką .
Instrukcja dotyczy pieczenia chleba alkaicznego,  którego przepis podałam wcześniej . Jest to chleb bezglutenowy na proszku do pieczenia .
Używamy garnka zamiast blaszki do pieczenia.  Pieczemy w  wyższej temperaturze czyli 220 -230 stopni. Pierwsze pół godziny pieczemy chlebek pod przykryciem, a kolejne pól godz odkryty.
Tak pieczony chleb ma chrupiącą skórkę i lepszą strukturę.
Garnka nie musimy niczym smarować ani wykładać papierem do pieczenia .
Smacznego 😀

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.