Chleb odkwaszający

Zakwas na chlebTo nie jest pospolity blog o gotowaniu.

 

To blog gdzie podaję  pomysły , idee na lepsze odkwaszające  jedzonko. Będziemy razem eksperymentować  i szukać  smaków alkaicznego jedzenia.

Tu znajdziecie  moje propozycje posiłków , czasami dokładne przepisy , ale przede wszystkim  pomysły na to co można  przygotować szybko, zdowo i  intuicyjnie.

Każdy z nas dysponuje intuicją, jest ona dla nas czymś naturalnym. Jeśli pozwolimy sobie na częstsze z niej korzystanie, będzie nam ułatwiać życie w wielu codziennych sytuacjach  np. w gotowaniu.

Dzisiaj o odkwaszającym CHLEBIE.

Do pieczenia chleba używam mąk bezglutenowych : jaglanej, gryczanej, z amarantusa, z Quinna orz skrobi z tapioki , kukurydzianej lub ostatecznie ziemniaczanej.

O zaletach wszystkich zbóż bezglutenowych i zasadogennych napiszę w najbliższym czasie.

 Kto pragnie na Święta upiec  swój chleb odkwaszajacy na zakwasie,  toprzypominamiz jest to  ostatni moment, aby nastawić zakwas bezglutenowy.   Jak zrobić zakwas  ? bardzo prosto. Pamiętajcie o kliku podstawowych zasadach :

- słoik należy dokładnie wymyć i wyparzyć wrzatkiem 

- do mieszania używamy łyżki drewnianej

- zakwas potrzebuje stałej temperury najlepiej powyżej 21 stopni / ja wstawiam słoik do piekarnika i tam sobie stoi.

Zakwas ryżowo owsiany: 

Do litrowego słoika wsypuje po 2 kopiaste łyżki mąki bezglutenowej , dodaje 100 ml wody, dokładnie mieszam. Słoik zakrywam gazą i odstawiam do wieczora. Wieczorem  dokarmiam zakwas, czyli dosypuje po 1 łyżce każdej mąki i dolewam 50ml wody.

Zakwas dokarmiamy rano i wieczorem. Po czterech dniach macie piękny  zasadogenny i bezglutenowy zakwas na chleb.

Dzisiaj dla chętnych przepis na bardzo prosty chlebek gryczano jaglany:

  • 100 g maki jaglanej
  • 100 g maki gryczanej
  • 150 g maki z tapioki / luk innej skrobi /
  • 4 łyżki łupin babki jajowatej /  jeśli nie masz , daj zmielone siemię  lniane/
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia  + sok z pół cytryny
  • Pół szklanki ziaren słonecznika
  • Sól do smaku
  • 3 łyżki dobrego oleju
  • Około 400-500 ml wody

Suche składniki wsypuje do miski i dokładnie mieszam. Dodaje  proszek , na niego sok z cytryny , olej i stopniowo dolewam wody. Najlepiej ciasto zagniatać ręką. Ciasto powinno być pulchne i gęste.

Chleb zasadotwórczy pieczemy w prostokątnej foremce około 1 godz. w temperaturze 180-200 stopni. Przed wyjęciem  sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony. Po upieczeniu studzimy na kratce.  Smacznego 

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.